Kvalitet genom specialisering

Det ska kännas tryggt att komma till oss på GHP Ortho Center Stockholm.

Vi bedriver endast planerad ortopedisk vård. Det innebär att vi inte tar emot patienter med symtom på luftvägsinfektion, hosta eller feber.

Vi håller vår verksamhet öppen och som patient är du välkommen på din inbokade tid till mottagning och operation.

Då vi vill minimera alla risker så råder besöksförbud på vårdavdelningen och ber medföljande till mottagningen att stanna utanför.

Om du har minsta symtom på infektion såsom hosta, snuva, feber eller varit sjuk senaste 2 dagarna så kontakta oss på tel. 08-566 400 00 (val 1) för att komma till mottagningen eller på mail stockholm@orthocenter.se, alternativt till avdelningen på tel. 08-566 400 03 så bokar vi om din tid. Ring även 1177 för rådgivning angående dina symtom.

Det kommer finnas alternativ som telefon, videobesök eller ombokning till fysiskt besök när du är frisk.

Välkommen till oss!

Inför en ledplastikoperation

På denna sida finns viktig information kring förberedelser och rutiner samt allmän information för dig som ska genomgå en ledplastikoperation.

Vänligen läs noggrant igenom informationen på denna sida så att du inte missar några av faktorerna som kan påverka din operation.

Viktigt att tänka på inför din operation

6 veckor före: rökstopp

Totalt rökstopp 6 veckor före och 6 veckor efter din operation.

Mer information om effekterna av tobak/rökning och hur du kan få hjälp att sluta hittar du längre ner.

3 veckor före: rakning

Du får inte raka dig i det område som skall opereras de sista 3 veckorna innan operationen

1 vecka före: köp hem Descutan

Köp hem hudrengöringsmedlet Descutan® hemtvättpack från Apoteket.

Utsättande av läkemedel

Sluta med följande medicinering inför din operation, då de kan ge ökad blödnings- eller blodproppsrisk:

 • Naturläkemedel, t.ex. Omega 3 - utsättes 7 dagar före operation
 • Östrogenpreparat - utsättes 7 dagar före operation
 • Trombyl - utsättes 3 dagar före operation
 • Diklofenak/Voltaren/Eeze, Arthrotec, Ipren/Ibumetin/Brufen, Orudis/Siduro, Confortid/Indomee - utsättes 1 dag före operation
 • Naproxen/Pronaxen/Alpoxen, Relifex - utsättes 5 dagar före operation
 • Waran, Eliquis, Klopidogrel, Plavix mfl - sätts ut enligt särskild ordination från din läkare

Dagen före: duschning och fasta

Duschinstruktionen hittar du längre ner.

Du får inte äta eller dricka, snusa eller tugga tuggummi från kl. 24 natten till din operationsdag (gäller även vatten).

Alla patienter som läggs in i slutenvård ska provtas med ett antigentest för att minimera risken att man bär på Covid-19. Vi ber dig därför att köpa ett CE-märkt antigentest t ex på apoteket ooch ta det samma dag, eller så nära som möjligt i anslutning till din ankomst till oss. Fota det och visa det när du kommer till avdelningen. Om ditt prov är positivt ska du omedelbart kontakta vår operationskoordinator via mail: marcelle.broumana@orthocenter.se


Vi vill även påminna om att tvätta/sprita händerna ofta, hosta/nys i armvecket samt att ej besöka oss om du känner dig sjuk. Vi har även fortsatt besöksförbud på avdelningen och ber dig att besöka mottagningen ensam för att minska antalet personer som rör sig i våra lokaler.

Faktorer som kan påverka din operation

För att säkerställa din hälsa och minska risken för komplikationer i samband med din operation är det mycket viktigt att du kontaktar vår operationsplanerare om:

 • Du får betydande förändring av ditt hälsotillstånd
 • Du har sår, sårskorpor, riv-/skrubbsår, finnar, plitor, irriterade myggbett, såriga eksem på huden. För bästa skydd mot infektioner ska din hud vara hel inför din operation!
 • Du får en infektion inför din operation såsom:
  • Förkylning/hosta
  • Feber
  • Maginfluensa
  • Urinvägsinfektion
  • Tandinfektion/tandbesvär
  • Infekterat nageltrång/nagelband

Detta bör du ta med dig till avdelningen

 • ID-kort
 • Dina egna mediciner, astmainhalationer, insulin
 • Hygienartiklar, egen tvål och schampo för ev. dusch innan hemgång. Lämna parfym, nagellack och andra starka dofter hemma!
 • Inneskor (rymliga skor/sandaler) och egna kläder (löst sittande) för 1-2 dygn. Du behöver inte ta med nattkläder eller morgonrock.
 • Egna hörlurar, om du vill använda avdelningens radio eller vill spela upp media på medhavd mobiltelefon eller dator
 • Kontokort/pengar för köp av mediciner vid hemgång (upp till 1300 kr)
 • Patienter utanför Region Stockholm tar med de hjälpmedel ni fått från er hemregion.

Diabetiker

Är du diabetiker och tar insulin/tabletter ska du inte ta din morgondos på operationsdagen. Ta med ditt insulin/tabletter till avdelningen så mäter vi ditt blodsocker och ger dig de doser och eventuellt dropp som narkosläkaren har ordinerat.

Hjälpmedel

Är du skriven i Region Stockholm går det bra att redan i samband med det preoperativa informationsmötet hämta ut de hjälpmedel du kan behöva efter din operation (gäller främst dig som ska operera höftplastik). På grund av rådande pandemiläge hålls för närvarande inga informationsmöten. Detta för att minska risken för smittspridning.

Patienter som är skrivna utanför Region Stockholm ska i god tid inför operationen ordna de hjälpmedel som behövs via sin hemregion.

Informationsfilmer för dig som ska genomgå en höft- eller knäprotesoperation

Att genomgå en ledprotesoperation är ett omfattande ingrepp med många olika moment och personer inblandade. I informationsfilmerna nedan går vi igenom operationen med efterföljande vårdtid på Löwenströmska sjukhuset, pratiska råd för efterförloppet, din rehabilitering efter hemgång, samt eventuella hjälpmedel som du kan tänkas att behöva efter din operation.

För att på bästa möjliga sätt förbereda dig inför din operation och efterföljande rehabilitering rekommenderar vi att du tittar igenom informationsfilmen och/eller deltar i våra sjukgymnasters/fysioterapeuters informationsmöte som hålls varje vecka på Löwenströmska sjukhuset (du får en kallelse till detta i samband med inskrivning på vår mottagning). På grund av rådande pandemiläge hålls för närvarande inga informationsmöten. Detta för att minska risken för smittspridning.KONTAKT

Mottagningen
08-566 400 00 (val 2)

Vårdavdelning plan 7
08-566 400 03 

OPERATIONSPLANERING

Leg. Sjuksköterska Marcelle
Telefon: 08-566 400 86
Telefontid: må-to 9-10 och 13-15, fr 9-10
marcelle.broumana@orthocenter.se

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.