Frågor och svar

 

Inför mottagningsbesök

Hur gör jag för att få komma till Capio Ortho Center Stockholm?

Svar:

Hos oss är du alltid välkommen att söka vård för dina besvär. Vi tar emot patienter både via regioner, försäkringsbolag samt privatbetalande patienter. Läs mer om hur du blir patient hos oss här

Jag har blivit remitterad till er och har fått en bekräftelse att remissen har mottagits - vad händer nu?

Svar:

Efter remissbekräftelse ska en läkare bedöma ditt ärende för att besluta om vi kan erbjuda dig vård. En läkare bedömer din remiss inom 5 dagar efter att den har inkommit till oss, och skickar sedan ett svar till både dig som patient samt till remitterande läkare om din remiss har blivit godkänd och vi kan erbjuda dig vård hos oss. Så fort vi har bokat en tid åt dig på vår mottagning skickas en kallelse hem till din bokföringsadress.

Har du frågor gällande din remiss eller kommande mottagningsbesök, vänligen kontakta oss.

Vad är väntetiden för ett mottagningsbesök?

Svar:

Väntetiderna hos våra olika specialister varierar beroende på hur stort remissinflödet är. Vår målsättning är att hålla så korta väntetider som möjligt. I dagsläget (maj 2023) kan vi erbjuda nybesök hos läkare i enlighet med vårdgarantin (30 dagar).

Vill du själv ta reda på de aktuella väntetiderna kan du hitta dessa på informationstjänsten för din region via vårdguiden, klicka här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Jag har fått tid för ett mottagningsbesök hos er men kan inte komma på bokad tid. Hur gör jag för att boka om/avboka mitt besök?

Svar:

För att boka av eller omboka din tid utanför vår telefontid ber vi dig att lämna ett meddelande på vår telefonsvarare på nr 08-566 400 00 (val 2), alternativt maila oss på stockholm@orthocenter.se. Vi lyssnar av våra telefonsvarare på morgonen innan vår mottagning börjar.


Inför operation av höft- eller knäledsprotes

Jag har fått förhinder eller har frågor inför min operation. Vart vänder jag mig gällande detta?

Svar:

Om du av någon anledning har fått förhinder som gör att din operation inte kan genomföras som planerat, eller om något har tillkommit eller ändrats gällande ditt hälsotillstånd, ber vi dig att kontakta vår operationskoordinator så snart som möjligt: marcelle.broumana@orthocenter.se, tel: 08-566 400 86.

Om du har frågor gällande din kommande vårdvistelse på vår avdelning ber vi dig att kontakta avdelningen på 08-566 400 00 (val 3).

När får jag komma till avdelningen innan min operation?

Svar:

Du kommer till avdelningen den tid som finns angiven på kallelsen. En sjuksköterska tar emot dig och visar dig till ditt rum. På rummet finns låsbar garderob, men smycken och värdesaker förvaras bäst hemma.

Vilka mediciner ska jag göra uppehåll med innan operation?

Svar:

  • Naturläkemedel, t.ex. Omega 3 - utsättes 7 dagar före operation
  • Östrogenpreparat - utsättes 7 dagar före operation
  • Trombyl - utsättes 3 dagar före operation
  • Diklofenak/Voltaren/Eeze, Arthrotec, Ipren/Ibumetin/Brufen, Orudis/Siduro, Confortid/Indomee - utsättes 1 dag före operation
  • Naproxen/Pronaxen/Alpoxen, Relifex - utsättes 5 dagar före operation
  • Waran, Eliquis, Klopidogrel, Plavix mfl - sätts ut enligt särskild ordination från din läkare

Är du diabetiker och tar insulin/tabletter ska du inte ta din morgondos på operationsdagen. Ta med ditt insulin/tabletter till avdelningen så mäter vi ditt blodsocker och ger dig de doser och eventuellt dropp som narkosläkaren har ordinerat.

Hur gör jag med Descutanduschen?

Svar:

För att minska riskerna för infektion i operationssåret skall du vid två tillfällen före operationen tvätta hela kroppen och håret med det bakteriedödande hudrengöringsmedlet Descutan®. Descutan® är receptfritt och finns att köpa på apotek. Fråga efter Descutan® hemtvättpack som innehåller allt du behöver för två duschningar. Här hittar du en utförlig instruktion hur du tvättar dig med Descutan®.

Vad får jag äta innan operation?

Svar:

Du får inte äta eller dricka, snusa eller tugga tuggummi från kl. 24 natten till din operationsdag (gäller även vatten).

Vilka hjälpmedel kommer jag behöva efter operation?

Svar:

Obligatoriskt efter en ledplastikoperation i höft eller knä är någon typ av gånghjälpmedel, vanligtvis kryckor, men rullator kan även förskrivas vid behov av fysioterapeut. Du som ska operera en höftplastik kan även behöva hjälpmedel för att klara av din vardag enligt de restriktioner du får efter operationen, så som griptång, strumppådragare, toalettförhöjning, sittdynor samt ev. duschpall. Är du skriven i region Stockholm kommer en fysioterapeut på avdelningen under vårdtiden att prova ut lämpliga hjälpmedel till dig som du får hyra. Är du skriven i en annan region behöver du få dina hjälpmedel utprovade via din hemort i god tid inför din operation, kryckor och ev. sittdyna tas då med till avdelningen (övriga hjälpmedel finns att låna på plats under din vistelse hos oss). OBS - skulle din region neka dig hjälpmedel på grund av andra rutiner som gäller i din hemregion, ber vi dig att meddela att de hjälpmedel som ordineras från Ortho Center Stockholm efter din operation har godkänts i samband med övertag av remissförfrågan.

Det är nödvändigt för mig med specialkost under min sjukhusvistelse, hur gör jag med detta?

Svar:

Om du har en allvarlig allergi mot något födoämne eller av någon annan anledning är i behov av specialkost (t.ex. vegetarisk eller glutenfri kost) kan vi ordna med detta åt dig. Vänligen meddela sjuksköterskan på avdelningen om detta i samband med inskrivning.

Vad ska jag ha med mig till avdelningen?

Svar:

Vi önskar att du har med dig ID-kort, dina egna mediciner (tabletter, astmainhalationer, insulin osv), hygienartiklar (tandborste, tvål, schampo), inneskor (rymliga skor/sandaler), egna kläder (löst sittande) för 1-2 dygn, egna hörlurar, kontokort/pengar för köp av mediciner vid hemgång (upp till 1300 kr). Packa gärna i en ryggsäck eller liten rullväska för att underlätta för dig vid hemresan. På avdelningen finns mindre förvaringsgarderober att låsa in dina personliga tillhörigheter i.


Efter operation av höft- eller knäledsprotes

Jag har slut på smärtstillande läkemedel och behöver förnya mitt recept, hur gör jag?

Svar:

Ring i första hand vår mottagning på 08-566 400 00 (val 2), i andra hand kontaktar du avdelningen (val 3) så ber vi den läkare som opererat dig att förnya ditt recept. Det går även bra att förnya recept via Mina vårdkontakter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hos 1177.se.

Våra läkare arbetar kontorstider och har ibland inte möjlighet att skriva recept förrän dagen därpå, så tänk på att vara ute i god tid t.ex. inför helgen om dina smärstillande läkemedel håller på att ta slut. När ditt recept finns att hämta ut får du ett sms skickat till dig.

Mitt förband har lossnat/blödit/vätskat igenom. Vart vänder jag mig angående detta?

Svar:

Om du är skriven i region Stockholm kontaktar du vår mottagning på 08-566 400 00 (val 2), eller vår avdelning (val 3), så hjälper vi dig med byte av ditt förband. Är du skriven i en annan region kontaktar du din vårdcentral för hjälp med förbandsbyte, ta i så fall med dig den remiss för sårkontroll du fått med dig vid utskrivning från avdelningen.

Hur länge behöver jag gå med kryckor efter operation?

Svar:

För att få ett bra gångmönster efter operationen ska du gå med 2 kryckor i 6 veckor. Detta är det bästa sättet för att undvika en haltande och vaggande gång.

När ska jag boka tid med sjukgymnast/fysioterapeut efter min operation?

Svar:

Efter en knäplastikoperation bör du träffa en sjukgymnast/fysioterapeut efter ca 10 dagar efter utskrivning från oss. Efter en höftledsoperation rekommenderar vi att du träffar en sjukgymnast/fysioterapeut ca 3 veckor efter operationen.

Vad kan jag lämna tillbaka mina hjälpmedel?

Svar:

Hjälpmedlen kan oftast lämnas tillbaka på närmaste vårdcentral. Du är naturligtvis även välkommen att lämna åter hjälpmedel här på Löwenströmska sjukhuset, eller till Sodexos hjälpmedelcentral i Hallonbergen. OBS! Kylbandage samt sittdynor behöver ej lämnas åter.

Jag behöver sjukresor till min sjukgymnast/fysioterapeut, hur gör jag?

Svar:

Är du skriven i region Stockholm kan sjuksköterskan på avdelningen i samband med utskrivning ordna med en tur- och returresa till första besök hos sjukgymnast. Därefter är det din sjukgymnast/fysioterapeut du ska vända dig till om du är i fortsatt behov av sjukresor till och från dina rehabiliteringstillfällen på din hemort. För dig som är skriven i en annan region vänder du dig direkt dit om du är i behov av sjukresor till och från sjukgymnast/fysioterapeut och/eller vårdcentral. För dig är som försäkringspatient vänder du dig till ditt försäkringsbolag angående ersättning för resor till och från sjukgymnast/fysioterapeut.

Vad gäller angående restriktioner efter en höftledsplastik?

Svar:

Beroende på operationsteknik kommer du att få direktiv gällande restriktioner från din fysioterapeut på avdelningen i samband med din operation. De vanligaste restriktionerna efter en höftledsplastik är att du under 6 veckors tid inte får böja mer än 90 grader i höftleden, inte korsa benen, och inte vrida ditt opererade ben inåt eller utåt.

Du bör även under resten av ditt liv undvika att sitta på huk, löpträna och aktiviteter som innefattar högre hopp.

När kan jag börja arbeta igen efter operationen?

Svar:

Detta varierar beroende på vilket typ av arbete du har (kontorsarbete/fysiskt ansträngande), samt om du har möjlighet att ta pauser i ditt arbete (t.ex. för att en stund lägga det opererade benet i högläge). Ditt allmäna hälsotillstånd spelar förstås även roll för när du är i skick att återgå till ditt arbete. Vanligtvis brukar du bli sjukskriven i 1-3 månader efter din operation. Hur länge du blir sjukskriven bestämmer din ortoped.

KONTAKT

Mottagningen
08-566 400 00 (val 2)

Vårdavdelning plan 7
08-566 400 00 (val 3)

HITTA HIT


Hitta till våra enheter på Löwenströmska sjukhuset och Garnisonen

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.