Kvalitet genom specialisering

Det ska kännas tryggt att komma till oss på GHP Ortho Center Stockholm.

Vi bedriver endast planerad ortopedisk vård. Det innebär att vi inte tar emot patienter med symtom på luftvägsinfektion, hosta eller feber.

Vi håller vår verksamhet öppen och som patient är du välkommen på din inbokade tid till mottagning och operation.

Då vi vill minimera alla risker så råder besöksförbud på vårdavdelningen och ber medföljande till mottagningen att stanna utanför.

Om du har minsta symtom på infektion såsom hosta, snuva, feber eller varit sjuk senaste 2 dagarna så kontakta oss på tel. 08-566 400 00 (val 1) för att komma till mottagningen eller på mail stockholm@orthocenter.se, alternativt till avdelningen på tel. 08-566 400 03 så bokar vi om din tid. Ring även 1177 för rådgivning angående dina symtom.

Det kommer finnas alternativ som telefon, videobesök eller ombokning till fysiskt besök när du är frisk.

Välkommen till oss!

Efter operation med rekonstruktion av Främre korsband

Förband

Förbandet ska sitta kvar tills stygnen tas bort efter 2½-3 veckor hos distriktsköterskan på din vårdcentral. Vid duschning ska knät plastas in. Det kan bli ett blåmärke ner på underbenet som är helt ofarligt och går tillbaka.

Smärta

Normalt blir det en svullnad över knät och fotleden. Svullnaden kan ge värk, vilket kan kräva smärtstillande läkemedel. Recept får du i samband med utskrivningen. Efter operationen får du även ett kylbandage för att motverka svullnad och ge smärtlindring. Kylbandaget får du med dig hem och bör användas första dagarna efter operationen.

Träning

Efter operationen är det tillåtet att belasta direkt och det är viktigt att man försöker få tillbaka ett normalt gångmönster så snart som möjligt. Du får gå med kryckor första tiden, ca 4-5 veckor tills det att du har en bra muskelkontroll och svullnaden har försvunnit. Detta får du hjälp av din fysioterapeut/sjukgymnast att bedöma. Självträning av muskelspänningar och rörelseträning påbörjas enligt programmet snarast efter operationen. Träningen bedrivs sedan med hjälp av fysioterapeut/sjukgymnast. Första besöket bör ske ca en vecka efter ingreppet och det är bra om du har bokat tid för detta redan innan operationen. Efter några veckor, när rörligheten har blivit bättre, kan man få ont på baksidan av låret vilket är normalt och går över med tiden.

Det är en lång rehabiliteringsperiod efter en korsbandsrekonstruktion. Träningen är individuellt anpassad beroende på hur förutsättningarna är för just ditt knä. Det tar mellan 6-12 månader innan du är färdigrehabiliterad.

Kom ihåg att du själv är en viktig del av din rehabilitering. Det är viktigt att du förstår att det är din motivation och ditt deltagande i träningen som påverkar resultatet på sikt.

Sjukskrivning och återbesök

Du blir sjukskriven i cirka 4 månader beroende på hur tungt ditt arbete är. Om du har kontorsjobb eller liknande är sjukskrivningen ett par veckor.

Svenska Korsbandsregistret

För att följa upp hur det går för de patienter som opererats med en främre korsbandsrekonstruktion så ska du besöka: www.aclregister.nu och fylla i patientdelen redan innan operationen. Avsikten är att samla kunskap om operationstekniker och resultat i en gemensam databas. Uppgifter om dig är skyddade enligt Personuppgiftslagen.

Träningsprogram

Har du inte fått ett inlogg till sjukgymnastik-appen? Be din sjukgymnast om ett inlog så att du alltid har din träning nära dig.

KONTAKT

Mottagningen
08-566 400 00 (val 1)

FRÅGOR OCH SVAR

Vi har samlat ihop några av de vanligaste frågorna och svaren här.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.