Kvalitet genom specialisering

Efter Hallux valgus-operation

Förband

Efter operationen har du ett förband på foten. Förbandet har två uppgifter:

  • Att skydda såret och även absorbera eventuell blödning och sårvätska.
  • Att utgöra ett stöd för den opererade stortån.

Låt förbandet sitta i tre veckor därefter kan du själv linda av det. Såret är sytt med tråd som försvinner av sig själv. Förbandet får inte bli fuktigt eller blött, då risken för infektion ökar i operationsområdet. Plasta in foten vid duschning. Om förbandet blir fuktigt ska du kontakta oss eller din vårdcentral för förbandsbyte.

Smärta

Det är normalt att det gör ont efter en fotoperation. Du har fått smärtstillande mediciner utskrivet och bör ta dessa regelbundet under de första 3-5 dagarna. Att vara i stillhet och att hålla foten högt lindrar också smärtan. Det ska dock inte göra orimligt ont. Skulle du få svåra smärtor bör du kontakta oss.

Vila med foten högt (kudde i sängen/ lägg upp den på en stol). Detta motverkar svullnad och minskar smärtan!

Gå på hälen och fotens utsida under de tre första veckorna. Därefter kan du succesivt börja belasta hela foten. Detta kan göra lite ont men skall inte ge svåra smärtor. Räkna med att foten kommer att vara svullen och att du blir lätt trött i foten under närmaste året efter operationen.

Sjukskrivning och återbesök

I de flesta fall får du inget bokat återbesök men är givetvis välkommen att höra av dig om du har några funderingar.

Sjukskrivningen varierar mellan olika operationer och yrken. Du har fått ett intyg av din läkare som bör räcka den längsta tid det tar innan du kan börja arbeta igen. Känner du att du kan börja tidigare kan du göra det utan att vara rädd för att äventyra operationen. Det är besvären och smärtan som avgör arbetsförmågan. Ibland kan det vara lämpligt att börja arbeta på deltid. Rådgör med Försäkringskassan.

KONTAKT

Mottagningen
08-566 400 00 (val 1)

FRÅGOR OCH SVAR

Vi har samlat ihop några av de vanligaste frågorna och svaren här.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.