Kvalitet genom specialisering

Det ska kännas tryggt att komma till oss på GHP Ortho Center Stockholm.

Vi bedriver endast planerad ortopedisk vård. Det innebär att vi inte tar emot patienter med symtom på luftvägsinfektion, hosta eller feber.

Vi håller vår verksamhet öppen och som patient är du välkommen på din inbokade tid till mottagning och operation.

Då vi vill minimera alla risker så råder besöksförbud på vårdavdelningen och ber medföljande till mottagningen att stanna utanför.

Om du har minsta symtom på infektion såsom hosta, snuva, feber eller varit sjuk senaste 2 dagarna så kontakta oss på tel. 08-566 400 00 (val 1) för att komma till mottagningen eller på mail stockholm@orthocenter.se, alternativt till avdelningen på tel. 08-566 400 03 så bokar vi om din tid. Ring även 1177 för rådgivning angående dina symtom.

Det kommer finnas alternativ som telefon, videobesök eller ombokning till fysiskt besök när du är frisk.

Välkommen till oss!

Efter Impingement-operation

Förband

Du får ett inre och ett yttre förband. Det inre förbandet sitter närmast såret och ska inte tas bort. Det yttre är ett absorberings-förband som absorberar den blodtillblandade vätskan som sipprar ut ur såret. Låt helst det yttre förbandet sitta orört i några dagar. Är det yttre förbandet genomfuktigt och blodigt bör du byta detta tidigare.

Tejpen som håller samman sårkanterna bör sitta på i minst en vecka. Efter ca 2-3 veckor är såren helt läkta. Behöver du byta förband kan du normalt sett få hjälp med detta hos distriktssköterskan. Eventuella stygn tas bort hos distriktssköterskan efter ungefär 2 veckor.

Smärta

Det är viktigt att du berättar för operatören vilka mediciner du eventuellt inte tål. Inflammationen och svullnaden efter en operation dämpas av att du tar inflammationsdämpande tabletter. Du bör ta dessa mediciner under minst 10 dagar efter operationen. Det lindrar smärta och påskyndar rehabiliteringen. Har du problem med magsår eller om du är överkänslig mot Magnecyl (NSAID) eller andra inflammationsdämpande mediciner skall du inte ta Naproxen.

Du får receptet elektroniskt via ”e-recept” och kan gå in på vilket apotek som helst för att lösa ut detta. Det är viktigt att du tar smärtstillande medicin innan du börjar få ont. I första hand bör du använda Naproxen som smärtstillande. Har du väldigt ont tar du både Naproxen och Morfin. Om du behöver ett nytt recept kontaktar du din husläkare.

Morfin är ett läkemedel som har god effekt på smärta men risk för tillvänjning. Du bör därför ta den så kort tid som möjligt efter operationen. Oftast räcker det med några dagar upptill en vecka. Du får inte köra bil om du tar denna medicin.

Träning

Beställ tid hos din fysioterapeut/sjukgymnast i god tid före operationen. Immobilisering (att axeln hålls stilla) kan resultera i ökande smärtor och stelhet. Du skall inte använda mitella. Trots att du bara har små sår i huden, så är såret i axeln större. Du måste därför undvika tung belastning även om axeln känns normal. Fysioterapi/sjukgymnastik och egenträning bör du komma igång med när såret är helt torrt (efter 1 vecka.). Din fysioterapeut/sjukgymnast visar hur du kan träna själv. En bristande träning kan ge sammanväxningar och stelhet. Det finns inga strukturer i axelleden som kan skadas av att du tänjer själv, även om det ibland gör ont. I början är det viktigare att töja och tänja än att träna styrka. För mycket styrketräning kan resultera i att de muskelfästen som har tappat styrka före operationen kan börja gör ont på grund av överbelastning. Du får räkna med att rehabiliteringen efter operation kan ta minst 8 veckor, ofta längre.

Sjukskrivning och återbesök

Sjukskrivningstiden är beroende av vilket sorts arbete du har och om höger eller vänster axel har opererats. Kontorsarbete går oftast bra att börja jobba deltid efter 2-3 veckor. Har du ett arbete med många tunga arbetsmoment kan det vara svårt att belasta axeln de första 3 månaderna. Behöver du en förlängning av sjukskrivningen kontaktar du din husläkare.

Normalt ska man räkna med att det tar 3-4 månader innan man ser resultat av operationen. Ibland går det snabbare andra gånger kan det ta längre tid. Om Du efter 3 månader har blivit betydligt bättre i axelleden än Du var före operationen, behöver Du ingen ytterligare kontroll. Om Du efter 2-3 månader inte har fått förväntat resultat efter operationen ska Du kontakta oss för kontroll.

Träningsprogram

Har du inte fått ett inlogg till sjukgymnastik-appen? Be din sjukgymnast om ett inlog så att du alltid har din träning nära dig.

KONTAKT

Mottagningen
08-566 400 00 (val 1)

FRÅGOR OCH SVAR

Vi har samlat ihop några av de vanligaste frågorna och svaren här.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.