Kvalitet genom specialisering

Det ska kännas tryggt att komma till oss på GHP Ortho Center Stockholm.

Vi bedriver endast planerad ortopedisk vård. Det innebär att vi inte tar emot patienter med symtom på luftvägsinfektion, hosta eller feber.

Vi håller vår verksamhet öppen och som patient är du välkommen på din inbokade tid till mottagning och operation.

Då vi vill minimera alla risker så råder besöksförbud på vårdavdelningen och ber medföljande till mottagningen att stanna utanför.

Om du har minsta symtom på infektion såsom hosta, snuva, feber eller varit sjuk senaste 2 dagarna så kontakta oss på tel. 08-566 400 00 (val 1) för att komma till mottagningen eller på mail stockholm@orthocenter.se, alternativt till avdelningen på tel. 08-566 400 03 så bokar vi om din tid. Ring även 1177 för rådgivning angående dina symtom.

Det kommer finnas alternativ som telefon, videobesök eller ombokning till fysiskt besök när du är frisk.

Välkommen till oss!

Efter Artroskopisk bankart-operation

Förband

Du får ett inre och ett yttre förband. Det inre förbandet sitter närmast såret och ska inte tas bort. Det yttre är ett absorberings-förband som absorberar den blodtillblandade vätskan som sipprar ut ur såret. Låt helst det yttre förbandet sitta orört i en vecka. Är det yttre förbandet genomfuktigt och blodigt bör du byta detta tidigare.

Tejpen som håller samman sårkanterna bör sitta på i minst en vecka. Efter ca 2-3 veckor är såren helt läkta. Behöver du byta förband kan du normalt få hjälp med detta hos distriktssköterskan. Du tar även bort eventuella stygn hos distriktssköterskan efter ungefär 2 veckor.

Om såret inte är torrt, och det fortfarande rinner vätska ur såret efter 5 dagar, så ska du kontakta oss.

Smärta

Inflammationen och svullnaden efter en operation dämpas av att du tar inflammationsdämpande tabletter. Du bör ta dessa mediciner under minst 10 dagar efter operationen. De lindrar smärtan och påskyndar rehabiliteringen. Har Du problem med magsår eller är överkänslig mot Magnecyl (NSAID) eller andra inflammationsdämpande mediciner ska du inte ta Naproxen.

Det är viktigt att du tar smärtstillande medicin innan du börjar få ont. I första hand bör du använda Naproxen som smärtstillande. Har du väldigt ont tar du både Naproxen och Morfin. Behöver du ett nytt recept kontaktar du din husläkare.

Morfin är ett läkemedel som har god effekt på smärta men risk för tillvänjning. Du bör därför ta den så kort tid som möjligt efter operationen. Oftast räcker det med några dagar upptill en vecka.

Träning

Immobilisering (att axeln hålls stilla) kan resultera i ökade smärtor och stelhet. Du skall använda mitellan i 3-4 veckor. Du måste också träna med fysioterapeut/sjukgymnast och viktigast av allt, träna hemma. Fysioterapi/sjukgymnastik och egenträning bör du komma igång med när såret är helt torrt (efter 1 vecka.). Din fysioterapeut/sjukgymnast visar hur du kan träna själv. En bristande träning kan ge sammanväxningar och stelhet. Mitellan tar du av under träningen. Du får räkna med att rehabiliteringen efter operationen tar 8-12 veckor. Under din sjukskrivningstid behöver du träna 5-10 minuter 3-4 gånger dagligen. Du kan belasta fullt ut och delta i kontaktsporter efter 6 månader. Om du behöver en ny remiss för fysioterapi/sjukgymnastik kontaktar du din husläkare.

Sjukskrivning och återbesök

Sjukskrivningstiden är beroende av vilket sorts arbete du har och om det är höger eller vänster axel som opererats. Kontorsarbete går ibland bra efter 4-8 veckor. Har du ett arbete med många tunga arbetsmoment kan det vara svårt att belasta axeln de första 4 månaderna. Normalt blir du sjukskriven 3 månader heltid efter operationen, lite beroende på dina arbetsuppgifter. Behöver Du en förlängning av sjukskrivningen kontaktar du din husläkare.

Du kallas till en kontroll 12 veckor efter operationen. Då kontrolleras framför allt att du inte blivit stel i axelleden. Har allting gått bra vid denna tidpunkt behöver du ingen mer kontroll.

Träningsprogram

Har du inte fått ett inlogg till sjukgymnastik-appen? Be din sjukgymnast om ett inlog så att du alltid har din träning nära dig.

KONTAKT

Mottagningen
08-566 400 00 (val 1)

FRÅGOR OCH SVAR

Vi har samlat ihop några av de vanligaste frågorna och svaren här.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.