Kvalitet genom specialisering

Descutandusch

Duschinstruktion inför din operation

För att minska riskerna för infektion i operationssåret skall du vid tre tillfällen före operationen tvätta hela kroppen och håret med det bakteriedödande hudrengöringsmedlet Descutan®. Descutan® är receptfritt och finns att köpa på apotek. Fråga efter Descutan® hemtvättpack som innehåller allt du behöver för två duschningar. Tvättsvampar till tredje duschen får du på avdelningen.

Dagen före operation (på morgonen)

 1. Ta av klocka, ringar och andra smycken innan dusch.
 2. Duscha hela kroppen inklusive håret med vatten. Stäng av duschen.
 3. Tvätta håret med tvållösningen i påsen. OBS! Använd inte Descutan® i hörselgången, fetvadd kan rekommenderas. Undvik kontakt med ögonen.
 4. Öppna svampförpackningen och fyll på med vatten för att fukta svampen.
 5. Tvätta ansiktet (var noga kring näsan), tvätta överkroppen (var särskilt noga med armhålor och navel), tvätta underkroppen, benen och fötterna (var särskilt noga med könsorgan och ljumskar).
 6. Skölj av hela kroppen med vatten. Stäng av duschen.
 7. Tag ny svampförpackning och tvållösning och upprepa hela tvättningen av håret och kroppen från steg 3 till 6 ytterligare en gång.
 8. Torka kroppen med en ren handduk. Smörj inte in dig med hudkräm.
 9. Tag på rena kläder.

Dagen före operation (på kvällen innan du lägger dig):

 1. Om du sover på avdelningen kvällen före operationen görs duschen där, enligt ovanstående duschinstruktion steg 1 till 9.
 2. Om du sover hemma, byt till rena sängkläder. Följ ovanstående duschinstruktion från steg 1 till 9.

Operationsdagen

 1. Tredje och sista duschen ska ALLTID göras på vårdavdelningen.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.