Artros

Vad är artros?

Artros är en av de vanligaste reumatiska sjukdomarna och kännetecknas av verkande och stela leder. Idag drabbas var fjärde vuxen av artros och två av tre personer är kvinnor. Vanligast är att du till en början känner av artros i knä, rygg, nacke, fot och axel, men kan så småningom också uppkomma i andra leder.

Vad betyder artros?

Artros, även kallat osteoartrit, är taget från grekiskan och betyder ”sjuk led” – något som väl beskriver vad artros är. Ett annat namn för artros är ledsvikt, och delas vanligtvis upp i primär och sekundär artros.

Primär artros

Primär artros är den vanligaste typen av artros och är den typ av slitage på lederna som utvecklas gradvis med åren. Primär artros drabbar allra vanligast äldre människor.

Sekundär artros

Sekundär artros är den andra av två former artros. Sekundär artros innebär att man drabbats av artros till följd av en skada. Sekundär artros är allra vanligast bland idrottare och fysiskt aktiva personer.

Varför får man artros?

Artros förekommer främst hos kvinnor och äldre människor, men kan givetvis drabba alla. Artros uppstår till följd av slitage på leder som förekommit under en längre tid. Ålder är en vanlig orsak till att man får artros – men inte den enda. Lederna slits mer vid tung fysisk aktivitet och kroppsarbete. Av denna anledning kan man tydligt se att idrottare och fysiskt aktiva människor löper större risk att drabbas av artros med åren.

Övervikt och fetma är ytterligare en vanlig orsak till artros. Detta då lederna belastas allt tyngre, vilket innebär att de slits snabbare.

Är artros ärftligt?

Artros kan vara ärftligt och kan på så sätt också vara en av anledningarna till att man drabbas.

Artros – Symtom

Lider man av artros kan man drabbas av flera olika symtom som påverkar dig i din vardag. Det är vanligt att man får följande symtom på artros:

  • Smärta
  • Minskad rörlighet
  • Svaghet i muskler
  • Trötthet
  • Stelhet i den skadade leden

Artros - Behandling

Att leva med artros är inte alltid lätt. Det inte många vet är att man bäst kan behandla artros med fysisk aktivitet i vardagen. En fysioterapeut kan hjälpa dig med träning som kan lindra den smärta och stelhet som kan uppstå som följd av artros. Det du dock bör ta med dig är att anpassa dina aktiviteter till det du klarar av. En vanlig reaktion är att bli rädd när det gör ont, men det ska väldigt mycket till för att det ska skada mer att röra på sig.

Artros – Operation

I vissa fall av artros kan det komma att behövas behandling i form av en operation. Detta för att bli av med artros och på bästa sätt återställa de skadade lederna för att återgå till bättre funktionsförmåga.

Vid en potentiell operation ersätts de skadade lederna i kroppen med proteser av stål och plast. Innan operation kommer på tal och blir aktuell krävs en gedigen utredning. Har du drabbats av artros och är i behov av behandling? Vänd dig då till oss på Ortho Center Stockholm. Vi utför bland annat behandling av:

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.