Kvalitet genom specialisering

Det ska kännas tryggt att komma till oss på GHP Ortho Center Stockholm.

Vi bedriver endast planerad ortopedisk vård. Det innebär att vi inte tar emot patienter med symtom på luftvägsinfektion, hosta eller feber.

Vi håller vår verksamhet öppen och som patient är du välkommen på din inbokade tid till mottagning och operation.

Då vi vill minimera alla risker så råder besöksförbud på vårdavdelningen och ber medföljande till mottagningen att stanna utanför.

Om du har minsta symtom på infektion såsom hosta, snuva, feber eller varit sjuk senaste 2 dagarna så kontakta oss på tel. 08-566 400 00 (val 1) för att komma till mottagningen eller på mail stockholm@orthocenter.se, alternativt till avdelningen på tel. 08-566 400 03 så bokar vi om din tid. Ring även 1177 för rådgivning angående dina symtom.

Det kommer finnas alternativ som telefon, videobesök eller ombokning till fysiskt besök när du är frisk.

Välkommen till oss!

Patellarsentendinos

Patellarsentendinos - "hopparknä", är en vanlig diagnos i ett flertal idrotter som involverar hopp, löpning eller tvära stopp och vändningar, vanlig i fotboll och volleyboll till exempel.

Hopparknä

Hopparknä är en form av kroniskt smärtande sena. Det är inte farligt att ”vara igång” om man fått den diagnosen trots att det kan smärta. Om det är en bristning ska Du dock vila!

Ett kroniskt smärtsyndrom

I olika studier (Willberg et al, Alfredson et al) har man sett att hopparknä inte är en inflammation i ordets rätta bemärkelse, utan en nervsmärta. Ett kroniskt smärtsyndrom beroende på överbelastning, analogt med s.k. hälsenetendinos.

I den kroniskt smärtande senan kan man se en ökad kärlaktivitet, vilken är associerad med smärtsamma nervreceptorer/substanser.

Hopparknä - diagnos och behandling

  • Läkarbedömning – ömhet vid knäskålsspetsen.
  • Vanlig röntgen brukar vara normal.
  • Ultraljud och färgdoppler – det bästa sättet att diagnosticera ett hopparknä vilket vi kan ombesörja vid läkarbesök på Ortho Center Stockholm

Kortvarig vila

Förstahandsbehandling är rehabiliteringsträning med successiv stegring i intensitet. I början rekommenderas kortvarig vila från aktiviteter innan rehabiliteringen påbörjas.

Hopparknä - rehab i olika faser

Rehabiliteringen är indelad i olika faser som är baserade på rörelseträning och styrketräning. Det är bra att få hjälp och stöd av en fysioterapeut/sjukgymnast som kan instruera dig så att du utför övningarna på rätt sätt.

Uppföljning

Rehabiliteringsprogrammet ska utföras i minst 3 månader för full effekt. Uppföljning med ultraljud och färgDoppler kan ske efter ca 8 veckor för att se om just du tillhör de 60% som blir bra av rehabiliteringsträning. Om du inte blir bra av denna rehabiliteringsbehandling finns det andra alternativ såsom ultraljudsvägledd artroskopi.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.