Kvalitet genom specialisering

Det ska kännas tryggt att komma till oss på GHP Ortho Center Stockholm.

Vi bedriver endast planerad ortopedisk vård. Det innebär att vi inte tar emot patienter med symtom på luftvägsinfektion, hosta eller feber.

Vi håller vår verksamhet öppen och som patient är du välkommen på din inbokade tid till mottagning och operation.

Då vi vill minimera alla risker så råder besöksförbud på vårdavdelningen och ber medföljande till mottagningen att stanna utanför.

Om du har minsta symtom på infektion såsom hosta, snuva, feber eller varit sjuk senaste 2 dagarna så kontakta oss på tel. 08-566 400 00 (val 1) för att komma till mottagningen eller på mail stockholm@orthocenter.se, alternativt till avdelningen på tel. 08-566 400 03 eller 076-46640 07 (OBS, akutnummer - ring detta nummer i sista hand) så bokar vi om din tid. Ring även 1177 för rådgivning angående dina symtom.

Det kommer finnas alternativ som telefon, videobesök eller ombokning till fysiskt besök när du är frisk.

Välkommen till oss!

Knäled

Knäleden är leden mellan lårben, underben och knäskål, och är kroppens största och mest komplicerade led. Knäleden kallas för spiralled och är en variant av gångjärnsled. Knäleden kan huvudsakligen sträckas och böjas.

Knäts ledytor

Ledytorna i knät, som är klädda med ledbrosk, glider lätt mot varandra. Framåt avgränsas leden av knäskålsbenet som ligger i lårmuskelns sena och skyddar leden. Ledhuvudet och ledpannan passar dåligt ihop. För att stabilisera leden ligger därför två halvmånformade ledskivor av brosk instuckna mellan ledytorna. Dessa skivor kallas menisker.

Meniskernas funktion

 • Anpassa de kraftigt välvda ledytorna på lårbenet till de relativt plana ledytorna på underbenet
 • Meniskerna har en stötdämpande funktion och de bidrar till ledens stabilitet och till smörjning av ledytorna med ledvätska

Korsbandens funktion

Knäleden förstärks ytterligare av flera ledband, som kallas korsband. Främre och bakre korsbandet ligger mitt i knät som ett ”kryss”. De går inuti leden och är mycket strama.

 • Förhindrar att underbenet skjuts framåt-bakåt i förhållande till lårbenet.
 • Korsbanden har även stor betydelse för stabiliteten av knäleden i sidled vid sträckning.

Menisk- och korsbandsskador


Meniskskada

En skada på någon av knäts två menisker leder ofta till besvär med smärta när man går, springer eller vid vridningar. Om en bit av en trasig menisk lägger sig i vägen kan knät låsa sig och det kan även vara omöjligt att räta ut eller böja knät. Mer om menisken!

Korsbandsskada

Korsbanden är en annan struktur som ofta skadas i kontaktsport som fotboll, handboll, innebandy men även skidåkning, där knät kan utsättas för ett vridvåld eller en översträckning av knäleden. Knät svullnar ofta upp inom några timmar. Ofta skadas andra delar i knät och om det händer bör man undersökas av en specialist på knäskador. Läs mer om en korsbandsskada.

Patellasentendinos - "hopparknä"

Hopparknä” är en form av överbelastningsskada i knäskålssenan vid knäskålsspetsen. Detta ska skiljas från en akut bristning i senan, då det är helt olika behandling beroende på om det är ett hopparknä eller en akut bristning. Viktigt är att du får korrekt diagnos innan behandling påbörjas!

Vad är artros?

Artros är en kronisk sjukdom som beror på en obalans av uppbyggnad och nedbrytning av broskceller i leden, där den nedbrytande processen går snabbare än den uppbyggande. Det är inte bara brosket som drabbas utan även ledband, ledhinna, ledkapsel, skelett och muskulatur.

Brosket i den friska knäleden

Brosket i den friska leden är 4-6 mm tjockt och fungerar som både stötdämpare och glidyta för leden.

 • Brosket fungerar som en ”svamp”, vid belastning utsöndras vatten över ledytan som vid avlastning sugs upp igen.
 • Broskets glatta yta fördelar belastningen över leden och minskar friktionen med hjälp av ledvätskan när man rör sig.

Vad händer i leden vid artros?

 • Försvinner brosket gradvis och kan till slut försvinna helt
 • Skrumnar kapseln
 • Kan förtätning av ben och bennabbar/osteofyter bildas i kanterna av leden.
 • Slutligen kan det bildas cystor i benet. Det här tillståndet leder bland annat till smärta, stelhet, rörelseinskränkning samt att lår- och sätesmuskulaturen kan försvagas. Tillståndet medför en sviktande funktion i leden och kallas därför ofta för ledsvikt.

Varför får man artros?

Den grundläggande orsaken till artros är inte helt känd.

Riskfaktorer som ses är:

 • Övervikt
 • Ärftlighet
 • Tidigare ledskada
 • Ledbelastande arbete
 • Elitidrott
 • Ålder
 • Inaktivitet
 • Muskelsvaghet

Läs gärna mer om artros på:

www.reumatikerforbundet.orglänk till annan webbplats
www.apoteket.selänk till annan webbplats
www.boaregistret.selänk till annan webbplats
www.rf.selänk till annan webbplats
www.farledare.selänk till annan webbplats
www.fyss.selänk till annan webbplats

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.