Kvalitet genom specialisering
Det ska kännas tryggt att komma till oss på GHP Ortho Center Stockholm.
Vi bedriver endast planerad ortopedisk vård. Det innebär att vi inte tar emot patienter med symtom på luftvägsinfektion, hosta eller feber.
Vi håller vår verksamhet öppen och som patient är du välkommen på din inbokade tid till mottagning och operation.
Då vi vill minimera alla risker så råder besöksförbud på vårdavdelningen och ber medföljande till mottagningen att stanna utanför.
Om du har minsta symtom på infektion såsom hosta, snuva, feber eller varit sjuk senaste 2 dagarna så kontakta oss på tel. 08-566 400 00 (val 1) för att komma till mottagningen eller på mail stockholm@orthocenter.se, alternativt till avdelningen på tel. 08-566 400 03 eller 076-46640 07 (OBS, akutnummer - ring detta nummer i sista hand) så bokar vi om din tid. Ring även 1177 för rådgivning angående dina symtom.
Det kommer finnas alternativ som telefon, videobesök eller ombokning till fysiskt besök när du är frisk.
Välkommen till oss!
Höftledsartros går inte att bota, varför man försöker bromsa sjukdomsförloppet och lindra besvären. Många sjukgymnaster/fysioterapeuter kan erbjuda artrosskola som hjälper till att hantera ledsjukdomen.
Grundbehandlingen vid höftledsartros består idag av information, träning och viktreduktion. Denna behandling ska påbörjas i ett så tidigt skede som möjligt. Har du fått diagnosen höftartros ska du ta kontakt med en fysioterapeut/sjukgymnast. Kontakten kan ske utan remiss.
Träning är den bästa behandlingen vid lätt till måttlig höftledsartros då detta:
Den vanligaste orsaken till att man får en höftledsprotes är att man drabbats av höftartros. Idag utförs ca 16 000 höftledsplastiker per år i Sverige och ungefär 450 av dessa utförs hos oss på Ortho Center Stockholm.
En höftledsprotes består av två delar, en ledkula och en ledskål. Ledkulan, som oftast är tillverkad av stål, sitter på en stam som förankras i lårbenet. Ledskålen, som är tillverkad av plast, förankras i bäckenbenet.
Vid en operation av höftledsartros ersätter man de skadade ledytorna med konstgjorda. Operationen tar ca en timme och görs i regel med ryggbedövning och med en lätt narkos. Du kommer att få tillfälle att diskutera narkosmetoden med din narkosläkare.
Ryggbedövningen innebär att du kommer att vara bedövad från midjan och nedåt och kan sitta i upp till 5-6 timmar efter operationen.
Under och efter din höftledsoperation uppstår en blödning i operationsområdet, vilket är normalt. Ibland blir det därför nödvändigt att få blodtransfusion. Om du som patient, av någon anledning, inte vill ta emot blod, ska du berätta det för din läkare.
Syftet med operationen är smärtlindring och ökad funktionsnivå. Ett år efter en höftledsoperation är ca 95 % av patienterna nöjda med sin nya höft. Nio av tio patienter har kvar sin protes i över 15 år.
Om höftledsprotesen slits eller lossnar kan man operera om, men det ingreppet är lite mer komplicerat och med lite sämre resultat.
Man kan själv påverka protesens livslängd genom att man inte springer, hoppar eller lyfter tungt. Cykling, promenader, golf och längdskidåkning är exempel på bra aktiviteter.