Kvalitet genom specialisering

Det ska kännas tryggt att komma till oss på GHP Ortho Center Stockholm.

Vi bedriver endast planerad ortopedisk vård. Det innebär att vi inte tar emot patienter med symtom på luftvägsinfektion, hosta eller feber.

Vi håller vår verksamhet öppen och som patient är du välkommen på din inbokade tid till mottagning och operation.

Då vi vill minimera alla risker så råder besöksförbud på vårdavdelningen och ber medföljande till mottagningen att stanna utanför.

Om du har minsta symtom på infektion såsom hosta, snuva, feber eller varit sjuk senaste 2 dagarna så kontakta oss på tel. 08-566 400 00 (val 1) för att komma till mottagningen eller på mail stockholm@orthocenter.se, alternativt till avdelningen på tel. 08-566 400 03 eller 076-46640 07 (OBS, akutnummer - ring detta nummer i sista hand) så bokar vi om din tid. Ring även 1177 för rådgivning angående dina symtom.

Det kommer finnas alternativ som telefon, videobesök eller ombokning till fysiskt besök när du är frisk.

Välkommen till oss!

Axelluxation

Axelledsluxation

En axel som har luxerat i samband med trauma, till exempel en idrottsskada, kan leda till skador på axelledens ledband och labrum, en så kallad Bankartskada. En axelluxation orsakar smärta och gör axelleden instabil.

Behandling av en axelluxation

När axeln gått ur led första gången behandlas patienten med stabiliserande rehabiliteringsträning hos fysioterapeut/sjukgymnast. Går axeln ur led upprepade gånger och blir instabil brukar man behöva genomföra en axeloperation.

Bankartskada

Runt hela axelns ledskål förstärks stabiliteten av en så kallad ledläpp(labrum) som förhindrar ledhuvudet att glida ur led framåt. Om axeln går ur led vid ett trauma kan labrum slitas sönder, vilket resulterar i att axelleden blir instabil. Detta genererar besvär som smärta och känsla av att axeln ska gå ur led.

Operation av axel vid fortsatta besvär

Om behandling med sjukgymnastik inte ger tillfredsställande förbättring av besvären kan det bli aktuellt med en axeloperation. Syftet med dessa axeloperationer är att sy fast ledkapslar och labrum mot ledskålen så att axelleden blir stabil. 

Symptom av en axelledsluxation

  • Smärta
  • Återkommande luxationer

Axeloperation


Titthålsoperation i axel

Artroskopi är en operation där man med speciella smala instrument, genom små hål i huden, kan se inuti i en led. Vid en axeloperation blir axelleden undersökt. Läkaren ser om det finns några skador på broskläppen (labrum), på senor eller ledbandsfästen. Vanligen har ett av axelledens ledband och labrum lossnat från ledskålen och behöver repareras (Bankartskada). I några enstaka fall kan det hända att ledbandet har lossnat från ledhuvudet (HAGL-skada). Då kan man vanligen inte utföra operationen med artroskopisk teknik, utan man får operera detta med öppen teknik vid ett senare tillfälle.

Smärta efter axeloperation?

Du opereras i narkos, dessutom erbjuds du en lokal bedövningsform som kallas för axelblockad. Det innebär att man bedövar nerverna som går till axeln och även ner till armen. Bedövningen läggs av narkosläkaren och sitter i mellan 12-24 timmar, ibland lite längre.

Fördelen är att du blir smärtfri under tiden men du får räkna med att inte ha kontroll på armens rörelser och ska ha en slynga runt halsen och armen.

Efter axeloperationer

Efter en axeloperationen skall du ta dina smärtstillande mediciner, som du fått på recept, enligt ordination även om du inte har ont, för smärtan kommer smygande när bedövningen släpper. Operationstiden varierar beroende på omfattningen av skadan. Normalt tar operationen mellan 60 och 90 minuter. 

Axelns muskler efter operation

Det är inte ovanligt att axelleden är ganska stel i 6-8 veckor efter operation. Symtomen lindras gradvis och 80% av patienterna blir stabila inom 6 mån efter operationen. Det finns en viss risk för att axeln blir något stelare efter operation än den var före ingreppet.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.