Ortho Center
Stockholm

Efter operation

Efter operationen får du ett kylbandage för att motverka svullnad och ge smärtlindring.

Kylbandaget får du med dig hem och bör användas första dagarna efter operationen. Förbandet ska sitta kvar tills stygnen tas bort efter 2½-3 veckor hos distriktsköterskan på din vårdcentral. Vid duschning ska knät plastas in. Normalt blir det en svullnad över knät och fotleden. Det kan bli ett blåmärke ner på underbenet som är helt ofarlig och går tillbaka. Svullnaden kan ge värk, vilket kan kräva smärtstillande läkemedel. Recept får du i samband med utskrivningen. Du blir sjukskriven i cirka 4 månader beroende på hur tungt ditt arbete är. Om du har kontorsjobb eller liknande är sjukskrivningen ett par veckor. 

Träning 
Efter operationen är det tillåtet att belasta direkt och det är viktigt att man försöker få tillbaka ett normalt gångmönster så snart som möjligt. Du får gå med kryckor första tiden, ca 4-5 veckor tills det att du har en bra muskelkontroll och svullnaden har försvunnit. Detta får du hjälp av din sjukgymnast att bedöma. Självträning av muskelspänningar och rörelseträning påbörjas enligt programmet snarast efter operationen. Träningen bedrivs sedan med hjälp av sjukgymnast. Första besöket bör ske ca en vecka efter ingreppet och det är bra om du har bokat tid för detta redan innan operationen. Efter några veckor, när rörligheten har blivit bättre, kan man få ont på baksidan av låret vilket är normalt och går över med tiden. 

Det är en lång rehabiliteringsperiod efter en korsbandsrekonstruktion. Träningen är individuellt anpassad beroende på hur förutsättningarna är för just ditt knä. Det tar mellan 6-12 månader innan du är färdigrehabiliterad. 

Kom ihåg att du själv är en viktig del av din rehabilitering. Det är viktigt att du förstår att det är din motivation och ditt deltagande i träningen som påverkar resultatet på sikt. 

Svenska Korsbandsregistret 
För att följa upp hur det går för de patienter som opererats med en främre korsbandsrekonstruktion så ska du besöka: www.aclregister.nu och fylla i patientdelen redan innan operationen. Avsikten är att samla kunskap om operationstekniker och resultat i en gemensam databas. Uppgifter om dig är skyddade enligt Personuppgiftslagen. 

1177Skulle du få problem med hög feber, blödning eller andra symtom som du undrar över efter k l 17.00 tar du kontakt med närmaste akutmottagning eller 1177 Vårdguiden på telefonnummer: 1177 

 

 

 

korsbandsrekonstruktion-16 

Trampa kraftfullt med fötterna. Upprepa 3 x 20 gånger. 

 
 korsbandsrekonstruktion-17

Släpcykla, böj och sträck benet. Låt benet glida mot underlaget. Upprepa 3 x 20 gånger. 

 
 korsbandsrekonstruktion-15  

Spänn och slappna av lårmuskeln i korta sekvenser. Upprepa 2 x 10 gånger. Pressa ner knävecket och försök att sträcka knäet så mycket som möjligt. Håll kvar 5 sek. Upprepa 5 gånger. 

 korsbandsrekonstruktion-19  

Böj knät så mycket som möjligt. Håll kvar 5 sek. Upprepa 5 gånger. 

korsbandsrekonstruktion-18

Vinkla upp foten och tryck ned knäleden genom att spänna låret. Lyft sen benet från golvet en bit. Gör övningen sittande på golvet när du är stark nog. Upprepa 2 x 10 gånger

 

 

Kan mitt läkemedel skada miljön? 
Så kan Du bidra för att minska miljöriskerna: 

1. Köp och hämta inte ut mer läkemedel än vad som behövs!
2. Lämna in alla överblivna läkemedel på Apoteket!
3. Tänk på att tomma läkemedelsförpackningar går att återvinna!