Ortho Center
Stockholm

Idrottsskador och ortopedi

Skador kan uppkomma vid långvarig belastning och eller i samband med olycksfall. Vi utreder och behandlar skador i mjukdelar och leder.

Den oftast förkommande operationen vid motions- och idrottskador är artroskopi (titthål) där man med en kamera kan se in i en led och med små fina instrument åtgärda olika skador. Vi opererar knän, fotleder, armbågar och axlar med titthålsteknik.

I knäleden finns två broskskivor som kallas menisker. En skada på någon av dessa leder ofta till besvär med smärta när man går, springer eller vid vridningar. Om en bit av en trasig menisk lägger sig i vägen kan knäet låsa sig och det kan även vara omöjligt att räta ut eller böja knäet.

Korsbanden är en annan struktur som ofta skadas i kontaktsport som fotboll, handboll, innebandy men även skidåkning. Knäet svullnar ofta upp inom några timmar. Ofta skadas andra delar i knäet och om det händer bör man undersökas av en specialist på knäskador.

Operationerna sker oftast som dagoperation. Du kommer på morgonen och blir hemskriven några timmar efter operationen. Den läkare som skall operera dig träffar du på morgonen och sen skrivs du ut av samma läkare. Du får veta vad som var fel och har möjlighet att ställa frågor.